Bahçe Bitkileri (8 dönem okulda+ 1 dönem(yaz) işletmede eğitim)

Öğrenim Düzeyi:Lisans

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2018 yılında kurulmuştur. Bölümün amacı; (a) bahçe ürünlerinin üretimini, değerini ve kullanımını artırmak, (b) eğitim yapmaktır. Bölümde 1993 yılından beri Lisans (BS) ve Yüksek Lisans (MS) eğitimi sunulmaktadır. 2004 yılında da doktora programı (PhD) açılmış ve eğitime başlanmıştır. Bölümde eğitim ve araştırma faaliyetleri;, mantar, kesme çiçek, fidan, meyve, sebze ve bağ ürünlerinde üretim, ıslah, genetik, biyoteknoloji, fizyoloji, hasat sonrası fizyolojisi ve depolama konularında yapılmaktadır. Bölümde, bahçe bitkileri üretiminde karşılaşılan hem ulusal hem de mahalli problemlere yönelik projeler yürütülmektedir. Bölüm, Isparta için önemli ürünler olan başta elma, kiraz taze ve sanayiye yönelik domates ve karanfil yetiştiriciliği ile yakından ilgilenmektedir. Bahçe Bitkileri Bölümü a) Meyve yetiştirme ve ıslahı b) Sebze yetiştirme ve ıslahı c) Bağ yetiştirme ve ıslahı d) Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı e)Hasat sonu Fizyolojisi olmak üzere farklı çalışmaları alanlarını kapsamaktadır. Bahçe Bitkileri Bölümünde Fizyoloji Laboratuvarı, Histoloji ve Sitoloji Laboratuvarı, Pomoloji Laboratuvarı, Tohum Bilimi Laboratuvarı, Derim Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarı, Doku Kültürü Laboratuvarı, Bahçe Bitkileri Laboratuvarı olmak üzere 7 adet donanımlı laboratuvar mevcuttur. Bununla birlikte bölümde 880 m2 cam sera, 500 m² plastik örtülü 2 sera ile 2 adet yüksek tünel araştırma ve uygulamalar için kullanılmaktadır. Ayrıca 300.000 adet M9 elma anacı üretimi ve yaklaşık 15.000 elma fidanı Isparta Valiliği ile Özel İdare Müdürlüğü ve özel sektör ortaklığı ile yürütülmektedir. Bölüm Türkiye'deki bazı firmalara meyve fidancılığı, sebze tohumu yetiştiriciliği ve karanfil yetiştiriciliği konusunda da teknik destek vermektedir. Ayrıca bölümümüz, öğrencilerin uygulamaları ve staj çalışmaları ile bilimsel araştırmaların yürütüldüğü, Doğu Kampusu sınırları içinde yer alan, 115 da meyve,30 da sebze 10 bağ parseline sahiptir. Bölümde bunun yanısıra soğuk hava depoları, meyve koleksiyon bahçesi, asma koleksiyon bahçesi mevcuttur. Bölümde 7'si Profesör, 2'si Doçent, 2'si Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 11 öğretim üyesi bulunmaktadır. Ayrıca bölümde 2 araştırma görevlisi ile birlikte bölüm kütüphanesinde bahçe ürünleri ile ilgili birçok kitap, dergi ve periyodikler ile online dergilere ulaşma imkanı mevcuttur. Eğitimde projeksiyon makinası ve bazen video kullanılmaktadır. Ayrıca bölüm yakın ilişkide bulunduğu yerli ve yabancı üniversite ve araştırma enstitülerinden yararlanmaktadır. Bölümde Erasmus/Socrates programı çerçevesinde Warshaw Agricultural University (Polonya), University Catolica del sacro cuore (İtalya) ve Finland Agricultural University ile öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılmaktadır.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 32260, ISPARTA.

adnanyildirim@isparta.edu.tr

112510671 2019 SAY 21 240.27269 266.41501 95.45 390087